Sve veća učestalost različitih oblika ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja mladih, prekomjerna tjelesna težine, nedovoljna tjelesna aktivnost i nepravilna prehrana djece i mladeži, bitno doprinose aktualnosti zdravog načina življenja. Taj problem je naša svakodnevica. S obzirom na posljedice i razmjere koje poprima, programom Klupske košarkaške lige, željeli smo dati svoj doprinos u nastojanju da svi shvatimo važnost svoje uloge u odgoju i razvoju djece i mladeži.

U programu „Win-Win Liga“ obuhvaćamo sve polaznike škole košarke Vučići.

Program „Win-Win liga“ predstavlja iznimno vrijednu i korisnu aktivnost jer omogućava svakom polazniku i polaznici uzrasta od 6 do 15 godina  igranje košarkaških utakmica, neovisno o različitostima.

Učlanjenjem u “Vučiće” svako dijete automatski postaje igrač svoje školske momčadi što mu pruža osjećaj pripadnosti i zajedništva. To nije slučaj u praksi, jer službene košarkaške lige županijskih košarkaških saveza, Hrvatskog košarkaškog saveza te gradskih školskih sportskih saveza, Hrvatskog školskog sportskog saveza i drugih organizatora natjecanja, igraju samo odabrana djeca, odnosno pojedinci koji imaju optimalnu razinu znanja i sposobnosti. Svi oni koji ne posjeduju vještine na potrebnoj razini, ne mogu biti članovi tih ekipa pa ne mogu niti igrati košarkaške utakmice. Uz to, često se dešava da djeca koja su članovi određene selekcije ne mogu ravnopravno sudjelovati u igri, jer svaka ekipa želi igrati samo s najboljim pojedincima u cilju ostvarivanja cilja koji je usmjeren na konačnu pobjedu na utakmici.

Dakle, učlanjenjem u košarkaški klub Vučići, svako dijete postaje članom ekipe za natjecanje te zahvaljujući prilagođenim propozicijama, aktivno sudjeluje u igri sastavljenoj od 5 petina od po 5 minuta „čiste“ igre (po službenim pravilima igre, košarka se igra 4 puta po 10 minuta „čiste“* igre). Svako dijete igra minimalno dvije petine od po 5 minuta. Svaka utakmica igra se na 5 petina po 5 minuta. Prvu i treću petinu igra jedna petorka, drugu i četvrtu petinu igra druga petorka (postava igrača koja nije igrala u prvoj, odnosno u trećoj petini) dok u petoj petini igraju igrači po izboru trenera. Ovakvim modelom igranja utakmica, sva djeca dobivaju priliku pridonijeti igri svoje ekipe i na taj način steći potrebno samopouzdanje.

Win-Win liga se igra u 4 uzrasne kategorije:

  • liga za mlađe školarce (do 9 godina)
  • liga za školarce (do 11 godina)
  • liga za starije školarce (do 13 godina)
  • liga za mlađe kadete (do 15 godina)

Tijekom sezone, od početka do kraja školske godine, odigra se više od 200  košarkaških utakmica u velikim sportskim dvoranama. U ligi sudjeluje više od 400 mladih košarkaša i košarkašica uz vjernu podršku s tribina, roditelja, braće i sestara, te rodbine i prijatelja.

Na kraju natjecanja svako dijete dobija medalju za ostvareni uspjeh, prve četiri momčadi pokale, a najbolji strijelci i najkorisniji igrači zaslužene trofeje.

*„čista“ igra – intervali igre do sučeva prekida igre