glava
slika2_1

CIBONA LIGA

Sve veća učestalost različitih oblika ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja mladih, prekomjerna tjelesna težine, nedovoljna tjelesna aktivnost i nepravilna prehrana djece i mladeži, bitno doprinose aktualnosti zdravog načina življenja.

Taj problem je naša svakodnevica. S obzirom na posljedice i razmjere koje poprima, programom interne klupske košarkaške lige, željeli smo dati svoj doprinos u nastojanju da svi shvatimo važnost svoje uloge u odgoju i razvoju djece i mladeži.

Programom natjecanja u našoj ligi obuhvaćamo sve polaznike škole košarke Vučići dobnog uzrasta od 6 do 15 godina. Predstavlja iznimno vrijednu i korisnu aktivnost jer omogućava svakom polazniku i polaznici igranje košarkaških utakmica, neovisno o različitostima.

Učlanjenjem u program škole košarke, svako dijete automatski postaje igrač svoje školske momčadi što mu pruža osjećaj pripadnosti i zajedništva. To nije slučaj u praksi, jer službene košarkaške lige županijskih košarkaških saveza, Hrvatskog košarkaškog saveza te gradskih školskih sportskih saveza, Hrvatskog školskog sportskog saveza i drugih organizatora natjecanja, igraju samo odabrana djeca, odnosno pojedinci koji imaju optimalnu razinu znanja i sposobnosti. Svi oni koji ne posjeduju vještine na potrebnoj razini, ne mogu biti članovi tih ekipa pa ne mogu niti igrati košarkaške utakmice. Uz to, često se dešava da djeca koja su članovi određene selekcije ne mogu ravnopravno sudjelovati u igri, jer svaka ekipa želi igrati samo s najboljim pojedincima u cilju ostvarivanja cilja koji je usmjeren na konačnu pobjedu na utakmici.

Propisnikom lige omogućava se svakom djetetu podjednako vrijeme provedno u igri. U tu svrhu utakmica se sastoji od pet petina a svaka traje četiri minute “čiste” igre.
Prvu i treću petinu igra jedna petorka, drugu i četvrtu petinu igra druga petorka (postava igrača koja nije igrala u prvoj, odnosno u trećoj petini) dok u petoj petini igraju igrači po izboru trenera. Ovakvim modelom igranja utakmica, sva djeca dobivaju priliku pridonijeti igri svoje ekipe i na taj način steći potrebno samopouzdanje.

Liga se igra u tri uzrasne kategorije:

  • liga za školarce – U10 (do 10 godina)
  •  liga za starije školarce - U12 (do 12 godina)
  • liga za mlađe kadete - U15 (do 15 godina)

Tijekom sezone, od početka do kraja školske godine, odigra se više od 200 košarkaških utakmica u velikim sportskim dvoranama. U ligi sudjeluje više od 400 mladih košarkaša i košarkašica uz vjernu podršku s tribina, roditelja, braće i sestara, te rodbine i prijatelja.

Na kraju natjecanja svako dijete dobija medalju za uloženi trud I ostvareni uspjeh, prve četiri momčadi pokale a najbolji strijelci te najvrijedniji i najkorisniji igrači zaslužene trofeje.